28 napos hála gyakorlat

4. nap: Varázslatos egészség

„A legnagyobb gazdagság az egészség” (Vergilius)

Az egészség a legdrágább dolog az életben, mégis olyan természetesnek vesszük, nem is gondolunk az egészségünkre, csak amikor megbetegszünk. Akkor viszont panaszkodni kezdünk az egészség hiánya miatt. Az egészség egy olyan ajándék az élettől, amit születésünkkor megkaptunk és azóta is megkapjuk, nap mint nap, újra meg újra. Éppen ezért, amellett, hogy próbáljuk megőrizni az egészségünket, hálásnak is kell lenni érte, hogy többet és többet kapjunk belőle.


Mi áll Máté evangéliumában? „Akinek van hálája (az egészségéért), annak még adnak, hogy bőségesen legyen neki. De akinek nincs hálája (az egészségéért), attól még azt is elveszik, amije van.”

Hogyha hálás vagy az egészségedért, nemcsak megőrzöd azt, hanem egyre több egészséget vonzol magadhoz. A változás nem várat magára, kisebb fájdalmaid elmúlnak, hegeid eltűnnek, elhalványulnak, energiád, életerőd, jókedved meg egyre növekszik.
A hála elűzi a stresszt, a feszültséget a testedből és az elmédből. Bizonyított tény, hogy a stressz nagyon sok betegség forrása.
A jelenlegi egészségi állapotod megmutatja mennyire voltál eddig hálás az egészségedért. Ha fáradtnak, energia hiányosnak érzed magad, hiányzik az életerőd, annak az egyik legfőbb oka, hogy nem vagy elég hálás az egészségedért. Ezt azonban meg tudod változtatni, ha elkezded gyakorolni a hálát. Ha végig gondolod, miért vagy hálás, azzal még jobban elmélyíted a hálát, és minél mélyebben érzed a hálát, annál gyorsabban tapasztalod meg a csodálatos gyógyulást a testedben.

Most végig vezetlek egy gyakorlat-soron:
Gondolj a lábadra és a lábfejedre: ezek segítségével tudsz közlekedni, használod egyensúlyozáshoz, leüléshez, felálláshoz, sportoláshoz, táncoláshoz, lépcsőzéshez, autóvezetéshez és legfőképp a járáshoz. A lábadnak köszönheted, hogy ki tudsz menni a fürdőszobába, a konyhába, tudsz közlekedni a lakásodban, ki tudsz menni az autódhoz, el tudsz menni a boltba, a munkahelyedre, a gyerekedért az óvodába, iskolába, sétálhatsz egy parkban a füvön, vagy a tengerpart meleg homokjában. A járás képessége szabaddá tesz minket. Mondd ki: „köszönetet mondok a lábamnak és a lábfejemnek” és érezd át a hálát, minél erőteljesebben!
Gondolj a kezedre, a karodra és arra, hogy mi mindenre használod a kezeidet nap, mint nap. A kezeddel emelsz fel, tartasz dolgokat, a kezed segít az evésben, ezzel tudod használni a számítógépet, a telefonodat, a munkaeszközöket, meg tudsz fogni egy pohár vizet, tudsz mosakodni, és még sorolhatnám. A kezünk nélkül, más emberek gondoskodására szorulnánk. Mondd ki: „köszönetet mondok a karomnak, a kezemnek és az ujjaimnak” és érezd valóban a hálát!
Gondolj az érzékszerveidre: az ízlelésedre, a szaglásodra, a tapintásodra. Ízlelésednek köszönheted, hogy naponta többször is gyönyört lelhetsz az evésben és az ivásban. Mikor megfázás miatt átmenetileg előfordult, hogy elveszetted az ízlelésedet, akkor igazából elvész az evés-ivás öröme, nem tudod élvezni az ételt-italt amit, elfogyasztottál. Szaglásodnak köszönhető, hogy élvezheted a virágok, a parfümök, a friss illatos sütemények illatát, a föld illatát egy kiadós eső után…. A bőrödön keresztül képes vagy érzékelni a meleget, a hideget, meg tudod különböztetni a forrót, a hidegtől, a puhát, az érdestől… A tapintás lehetővé teszi, hogy megérintsd a szeretteidet, hogy karodba zárd őket. Az emberi érintés az élet egyik legnagyobb ajándéka. Mondd ki: „köszönetet mondok csodálatos ízérzékelésemért, szaglásomért, a tapintás kincséért” és érezz akkora hálát, amennyire csak képes vagy!
Gondolj a látás csodájára! Szemeidnek köszönheted, hogy látod, szeretteid arcát, gyönyörködni tudsz egy virágban, könyveket, újságot olvasol, nézheted a tévét, vagy egy filmet a moziban. A szemed teszi lehetővé, hogy meglásd az élet értelmét! Ha van kedved, próbáld ki, hogy egy órára kösd be a szemed és próbáld meg elvégezni minden szokásos, hétköznapi tevékenységedet. A gyakorlat után biztosan jobban fogod értékelni a szemed világát. Mondd ki: „köszönetet mondok a szememért, amely lehetővé teszi, hogy lássam a dolgokat” és érezd át a hálát, minél erőteljesebben!
Most gondolj a füledre, amely lehetővé teszi, hogy meghalld szeretteid hangját, sőt a sajátodat is. A füleidnek köszönheted, hogy képes vagy zenét hallgatni, telefonon beszélni, tudsz beszélgetni a szeretteiddel, barátaiddal. A hallásod nélkül nem jutna el hozzád a világ hangja. Mondd ki: „köszönetet mondok, a hallásomért” és érezd a hálát!
Egyetlen érzékszervedet sem tudnád használni, ha nem lenne agyad, amely másodpercenként, milliónál is több információt képes feldolgozni, amik az érzékszerveidtől érkeznek! Nincs olyan fejlett számítógép, technológia, ami ezt utánozni tudná. Az agyad teszi lehetővé, hogy érzékeld és megtapasztald az életet. Mondd ki: „köszönetet mondok az agyamért és csodálatos elmémért” és érezd magad annyira hálásnak, amennyire csak lehetséges!
Minden érzéknél, rendszernél, szervnél csodálatosabb része a testednek a szíved. A szíved irányítja az összes többi szerved életét, hiszen minden szervrendszeredben fenntartja az élet áramlását. Mondd ki: „köszönetet mondok érős és egészséges szivemért” és érezd át a hálát, minél erőteljesebben!
És végül gondolj az életedet fenntartó szerveidre, a sok milliárd sejtedre, amelyek fogantatásodtól kezdve szolgálják az életedet. Napi huszonnégy órában teszik a dolgukat, automatikusan, anélkül, hogy rájuk kellene gondolni. Mondd ki: „köszönetet mondok nektek szerveim, hogy tökéletesen működtök, köszönetet mondok nektek sejtjeim!” és érezd át a hálát!

Most pedig végy elő egy darab papírt vagy egy kártyát és írd fel rá vastag betűkkel:
„AZ EGÉSZSÉG AJÁNDÉKA TART ÉLETBEN!”

Vidd magaddal ezt a kártyát és tedd olyan helyre, ahol egész nap jól láthatod. A nap során legalább négy különböző alkalommal nézz rá a papírlapra, olvasd el ezeket a szavakat, nagyon lassan egymás után, közben érezz olyan mély hálát az egészségedért, amilyet csak tudsz.

A mai 4. számú gyakorlat: Varázslatos egészség:

1. Ismételd meg az 1. számú gyakorlat első 3 lépését: vedd számba az áldásaidat, írj a listádhoz tíz új áldást az életedből, és mindenik mellé írd oda, hogy miért vagy hálás. Olvasd fel az áldásaidat (magadban, vagy hangosan) és minden áldás után, mondd ki a varázsigét:”köszönöm, köszönöm, köszönöm”, közben érezd át a hálát, amennyire csak tudod.
2. Írd fel a következő szavakat egy papírra: „AZ EGÉSZSÉG AJÁNDÉKA TART ÉLETBEN”
3. Tedd a papírt olyan helyre, ahol naponta sokszor láthatod.
4. A nap folyamán legalább négy alkalommal olvasd el nagyon lassan a szavakat, és érezd magad hálásnak, az egészség értékes ajándékáért, amennyire csak tudod.
5. Este mielőtt elaludnál, vedd a kezedbe a varázskövedet, és a „köszönöm” varázsszó kimondásával, adj hálát a legjobb dologért, ami aznap történt veled.

1. nap2. nap3. nap---->


*** A gyakorlatok Rhonda Byrne: "A varázslat" című könyve alapján készültek.